Smart and Sustainable Insular Electricity Grids Under Large-Scale Renewable Integration

Διάρκεια υλοποίησης: 01/12/2012 – 30/11/2015

Συντονιστής έργου: Universidade da Beira Interior- UBI (Πορτογαλία)
 
Ιστοσελίδα έργου: http://www.singular-fp7.eu/  

Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια του FP7/2007-2013
 

Συμμετέχοντες

UBI (Πορτογαλία), Smartwatt (Πορτογαλία)
EDA (Πορτογαλία), ΑΠΘ (Ελλάδα)
UCLM (Ισπανία), Concepto Sociológico (Ισπανία)
Politecnico di Torino (Ιταλία), ΔΕΔΔΗΕ (Ελλάδα)
Wave for Energy S.r.L. (Ιταλία), ALSTOM (Ελβετία)
Comune di Pantelleria (Ιταλία), ENEA (Ιταλία)
Instituto Tecnológico de Canarias, S.A. (Ισπανία)
Universitatea Politehnica din Bucuresti (Ρουμανία)
Electrica SA (Ρουμανία), INTELEN (Κύπρος)


Βασικός σκοπός του έργου SINGULAR είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της ενσωμάτωσης μεγάλης κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των Νησιωτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνοντας παράλληλα διάφορα αποτελεσματικά μέτρα, λύσεις και εργαλεία προγραμματισμού για την ανάπτυξη ενός αειφόρου και έξυπνου δικτύου. Στα πλαίσια του έργου θα αναπτυχθούν διάφορες διαδικασίες και εργαλεία προγραμματισμού για τη λειτουργία του δικτύου, τα οποία θα βασίζονται σε καινοτόμες προσεγγίσεις της πρόβλεψης της λειτουργίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπρόσθετα, θα αναπτυχθεί ένα σύνολο διαδικασιών και εργαλείων σχεδιασμού τα οποία θα βοηθήσουν στον εύρωστο σχεδιασμό και τη λειτουργία του νησιωτικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Στόχος είναι η παροχή αποτελεσματικών λύσεων και πληροφοριών στα Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ), έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η διείσδυση των εξαιρετικά μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων. Τα εργαλεία προγραμματισμού και λειτουργίας θα δοκιμαστούν και θα εφαρμοστούν στα ΚΕΕ διαφορετικών νησιωτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε πέντε χώρες της Ευρώπης προκειμένου μέσω της εκτεταμένης δοκιμής και εφαρμογής να επιτραπεί η ανάπτυξη γενικευμένων οδηγιών χρήσης στους Κώδικες Δικτύου (Grid Codes) με στόχο τη μελλοντική γενιά έξυπνων νησιωτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κρήτη είναι μία από τις 5 περιπτώσεις μελέτης, εγκατάστασης και αξιολόγησης των εργαλείων λογισμικού που θα αναπτυχθούν στον έργο αυτό. Οι ΔΔΝ/Υπηρεσίες Κρήτης-Ρόδου συμμετέχουν με τη παροχή δεδομένων απαραίτητων για την αποδοτική ανάπτυξη των εργαλείων αυτών, και την αξιολόγηση της λειτουργίας των συναρτήσεων Πρόβλεψης Φορτίου, Πρόβλεψης παραγωγής ΑΠΕ, Οικονομικής Κατανομής και Ένταξης μονάδων, διαχείρισης φορτίων (DSM) και ενεργειακής αποθήκευσης που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του Ερευνητικού αυτού Προγράμματος.