ALTITUDE – Automatic aeriaL neTwork InspecTion Using Drones and machinE learning

 

Περίοδος Υλοποίησης: 01/01/2023 – 31/03/2024

Συντονιστής έργου: Renel Energy & Power Engineering

Ιστοσελίδα έργου: https://www.altitudeproject.gr/

 https://eeagrants.org/archive/2014-2021/projects/GR-INNOVATION-0029

Σελίδα έργου στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/altitude-project-eu/

Χρηματοδότηση: Από Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού 2014 - 2021 του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Financial Mechanism 2014 - 2021), στο πλαίσιο του Προγράμματος “Business Innovation Greece”.

Συμμετέχοντες:

• Renel Energy & Power Engineering

• INNORA Spinoff UOWM

• ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.)

 

Στόχος του Έργου:

Στόχος του ερευνητικού έργου ALTITUDE αποτελεί η ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος αυτόματης εποπτείας εναέριων γραμμών Μέσης και Υψηλής Τάσης και αξιολόγησης της κατάστασής τους, που θα κάνει χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV - drones) και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Η υποδομή των δικτύων Μέσης/Υψηλής Τάσης (στύλοι, τραβέρσες, μονωτήρες, κ.ά.) θα επιθεωρείται με τη χρήση κατάλληλου πρωτοκόλλου συλλογής και μετάδοσης δεδομένων, καθώς και ενός διαδικτυακού εργαλείου που θα τα αναλύει και θα τα αξιολογεί αυτόματα. Η ανάλυση θα πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης κατάλληλα εκπαιδευμένους μέσω αεροφωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που έχουν ληφθεί από drones, καθώς και μέσω φωτογραφιών εξοπλισμού από το αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ συμβάλλει στην επικύρωση και βελτιστοποίηση της αναπτυσσόμενης μεθοδολογίας επιθεώρησης παρέχοντας σημαντική ανατροφοδότηση, καθώς και όλες τις σχετικές τεχνικές πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα. Παράλληλα, έχει ουσιώδη ρόλο στην τελική αξιολόγηση της πρότασης ως χρήστης, παρουσιάζοντας τις εξειδικευμένες ανάγκες του σε ό,τι αφορά στους ελέγχους και στην επιθεώρηση του εναέριου δικτύου του.

Προς εξέταση της πρακτικής εφαρμογής του έργου και της απόκρισης του εργαλείου σε πραγματικές συνθήκες, διενεργούνται δοκιμές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί της Λέσβου, το οποίο συνδυάζει εναέριες γραμμές Μέσης αλλά και Υψηλής Τάσης.