SHAR-Q
Storage capacity over virtual neighbourhoods of energy ecosystems
Περίοδος Υλοποίησης: 01.11.2016-31/10/2020
Συντονιστής έργου: ATOS Spain
Ιστοσελίδα έργου: http://www.sharqproject.eu
Συμμετέχοντες
ATOS Spain (Ισπανία)
Bavenir (Σλοβακία)
ENERCOUTIM (Πορτογαλία)
EEE (Αυστρία)
Basque Energy Cluster (Ισπανία)
RWTH Aachen (Γερμανία)
ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (Ελλάδα)
ΔΕΔΔΗΕ (Ελλάδα)
Energie Güssing (Αυστρία)
ATOS CZ (Τσεχία)
Τα στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας είναι απαραίτητα συστατικά ενός μελλοντικού έξυπνου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντική διείσδυση μη ελεγχόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Δεδομένου ότι το μοναδιαίο κόστος ενέργειας από αποθήκευση είναι πολλαπλάσιο του αντίστοιχου κόστους ενέργειας που καταναλώνεται άμεσα μετά την παραγωγή από παραγωγή των ΑΠΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η βελτιστοποίηση της χωρητικότητας αποθήκευσης που εγκαθίσταται στο δίκτυο. Η ανάγκη της βελτιστοποίησης είναι πιο επιτακτική σε μικρές μονάδες παραγωγής, όπως στις περιπτώσεις της διεσπαρμένης παραγωγής και των μικρο-δικτύων των αυτοπαραγωγών (prosumers), τομείς στους οποίους στοχεύει η αποκεντρωμένη προσέγγιση του SHAR-Q.
Ο κύριος στόχος του SHAR-Q είναι η βελτιστοποίηση της χωρητικότητας αποθήκευσης που εγκαθίσταται στο δίκτυο με τη βοήθεια ενός ομότιμου (peer-to-peer, P2P) διαλειτουργικού δικτύου το οποίο διασυνδέει γειτονικά οικοσυστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης σε ένα δίκτυο συνεργασίας. Επομένως, η βελτιστοποίηση της χωρητικότητας αποθήκευσης δύναται να επιτευχθεί με διαμοιρασμό της μεταξύ των συμμετεχόντων προσώπων.
Για τη διασύνδεση με το δίκτυο SHAR-Q, απαιτείται μια ανοιχτή διαλειτουργική πύλη (gateway) με σημασιολογικές περιγραφές διεπαφών, βασισμένη στα πιο διαδεδομένα πρότυπα πεδίου. Επιπρόσθετα, οι χρήστες θα μπορούν να διαχειρίζονται τη συνεισφορά τους στα συνεργατικά μοντέλα με τρόπο που μοιάζει με τις πιο γνωστές πύλες κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν με ποιον επιθυμούν να διαμοιράζονται συγκεκριμένες χωρητικότητες αποθήκευσης).
Η βιωσιμότητα των συνεργατικών επιχειρηματικών μοντέλων θα αναδειχτεί με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που θα λειτουργούν στο διαλειτουργικό δίκτυο SHAR-Q, και θα επιδειχτεί σε 3 διαφορετικά πιλοτικά έργα, στοχεύοντας σε 3 διαφορετικούς τομείς τελικών χρηστών, συγκεκριμένα γειτονίες διεσπαρμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνεταιρισμούς αυτοπαραγωγών και τοποθεσίες με σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας του SHAR-Q καθοδηγούνται από τη γνώμη εκπροσώπων της σχετικής αγοράς (stakeholders) που συμμετέχουν στη συμβουλευτική επιτροπή εκπροσώπων του SHAR-Q. Η γνώμη τους παρακολουθείται στενά κατά τη διάρκεια του έργου. Η συγκεκριμένη προσέγγιση εκτιμάται ότι θα μεγιστοποιήσει τη δυναμική υιοθέτησης των βασικών ιδεών του SHAR-Q.