DREAM
Distributed Renewable resources Exploitation in electric grids through Advanced heterarchical Management
Διάρκεια υλοποίησης: 01/09/2013 – 31/08/2016
Συντονιστής έργου: Grenoble INP, (Γαλλία)
Ιστοσελίδα έργου: http://www.dream-smartgrid.eu/
Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια του FP7/2007-2013
Συμμετέχοντες
Grenoble Institute of Technology (Γαλλία)
University of St.Gallen (Ελβετία)
KEMA NEDERLAND BV (Ολλανδία)
Societa Per Azioni Esercizi Aeroportuali SEA (Ιταλία)
Telvent Energia - part of Schneider Electric (Ισπανία)
TNO (Ολλανδία), ActValue Consulting & Solutions (Ιταλία)
Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics (Γερμανία)
University of Kassel (Γερμανία), ΕΠΙΣΕΥ (Ελλάδα)
Electricité de Strasbourg (Γαλλία), ΔΕΔΔΗΕ (Ελλάδα)
Το έργο DREAM θα θέσει τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση, ιεραρχικά αποκεντρωμένης διαχείρισης πολύπλοκων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας νέους μηχανισμούς για τη συμμετοχή των καταναλωτών στην οικονομική και οικολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της σταθερής και οικονομικά αποτελεσματικής ένταξης της διεσπαρμένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εφαρμόζοντας τις αρχές των αυτόνομων συστημάτων στον έλεγχο και τη διαχείριση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει στο σύστημα να προσαρμόζεται συνεχώς στις τρέχουσες συνθήκες λειτουργίας και να είναι ισχυρό σε εξωγενείς διαταραχές. Με τη σειρά του, αυτό θα επιτρέψει μεγαλύτερη διείσδυση της διακοπτόμενης παραγωγής και θα κάνει το δίκτυο διανομής πιο ανθεκτικό στα σφάλματα.
Στο DREAM θα περιλαμβάνονται διάφορα επίπεδα ελέγχων για τη μόνιμη, την έκτακτη και τη μεταβατική κατάσταση, με ποικίλες στρατηγικές αντιμετώπισης. Το σύστημα θα μεταβάλλεται ομαλά μεταξύ των επίπεδων ελέγχου ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες λειτουργίας, έτσι ώστε να διαστασιολογούνται επακριβώς οι αποκρίσεις στις διαταραχές και να αξιοποιείται ευελιξία του δικτύου. Το σύστημα θα περιλαμβάνει περιορισμένη μεταφορά δεδομένων και καθόλου κεντρικό έλεγχο, προωθώντας την επεκτασιμότητα, την ετερογένεια και την εύκολη εφαρμογή σε χώρες με διαφορετικές αρχιτεκτονικές δικτύων και διαφορετικούς κατασκευαστές υλικών.
Το DREAM θα επιδείξει την οικονομοτεχνική σκοπιμότητα αυτών των καινοτόμων μηχανισμών ελέγχου, μέσα από την υλοποίηση των διαφόρων πιλοτικών δραστηριοτήτων μικρής κλίμακας σε πραγματικό περιβάλλον, ενώ προσομοιώσεις σε υπολογιστή θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω μελέτη των δυνατοτήτων κλιμάκωσης. Επιπλέον, η οικονομική βιωσιμότητα θα μοντελοποιηθεί και θα εξεταστεί για τους διάφορους εμπλεκόμενους στο δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη το απρόβλεπτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών, τη δυναμική της αγοράς, τα νέα ρυθμιστικά σχέδια, και την υιοθέτηση των μηχανισμών του DREAM σε βάθος χρόνου.