Στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, ο ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας έμπρακτα την αναγνώριση της ευθύνης που του αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, παραχώρησε το κτίριό του στην οδό Κεραμεικού, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Ειδικών Εγκαταστάσεων Δικτύου, για την υλοποίηση μίας δημόσιας τοιχογραφίας στην επιφάνεια του κτιρίου από την εταιρεία "Εναλλακτικές Μορφές Πολιτισμού-Urbanact".

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Εναλλακτικές Μορφές Πολιτισμού -Urbanact" υλοποιεί από το 2002 δημόσιες τοιχογραφίες, στο πλαίσιο του προγράμματος όμορφη πόλη, με ελεύθερους χώρους έκφρασης και δημιουργίας ενάντια στην ομοιομορφία και την αισθητική του γκρίζου.

H δράση αποτελεί συνέχεια τριών τοιχογραφιών που έχει ήδη υλοποιήσει η UrbanAct σε τρία σχολεία του Δήμου Αθηναίων (52ο Δημοτικό, 26ο Δημοτικό, Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών) και είναι η πρώτη «Βιβλιοτοιχογραφία» που υλοποιήθηκε σε εξωσχολικό χώρο.

H τοιχογραφία έχει θεματική «Οι Ιστορίες της Αθήνας», και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Same84 και Kez ενώ το κοινό (κάτοικοι της περιοχής, περαστικοί και επισκέπτες της πόλης) παρακολουθούσαν ζωντανά τη δημιουργία του όλου έργου ερχόμενοι και σε επαφή και συζητήσεις με τους καλλιτέχνες.

Η «αισθητική» προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του ΔΕΔΔΗΕ, δίνοντας προτεραιότητα στις υπογειώσεις δικτύων σε παραδοσιακούς ή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (πολιτικά ή τουριστικά) οικισμούς και αναπτύσσοντας δράσεις, όπως η αισθητική αποκατάσταση των κτιριακών όψεων, ως εργαλείο βελτίωσης της εικόνας της πόλης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.